"זה לצופים רגילים, לא למרצים…" זו הביקורת שקיבלתי בהתייחס לתכנים שכתבתי שמופיעים באתר שלי תחת לשונית "מאמרים" ואותם אכן כתבתי בסגנון של מאמרים אקדמיים, בכוונה.
הכוונה הייתה להנגיש ידע תיאורטי ומחקרי לכל קורא. הביקורת שקיבלתי גרמה לי לחשוב על אופן הנגשת תכנים ועל המשמעות של כתיבת הגיגים או מחשבות לעומת כתיבת כתבה בעיתון או שבועון לעומת כתיבה עבור כתב עת אקדמי מקצועי.
אז מה ההבדל?
בניגוד למאמרים אקדמיים שנדרשים לכללים של דיווח אובייקטיבי ועוברים בקרה דקדקנית באמצעות קריאה של כמה מומחים בנושא הכתוב, קיימים "מאמרים" שנכתבים בסגנון אקדמי אך הם אינם חומרים אשר עומדים באותם קריטריונים ואינם עוברים בקרה אקדמית דקדקנית אם בכלל.
לעתים קרובות תמצאו אמת בתכנים כמו-אקדמיים אלו, אך התוכן הכתוב לא יאפשר לכם לשפוט את אמיתות הכתוב ולרוב לא יכיל תכנים שקשורים למגבלות הכתוב או לכך שמדובר בפרשנות כזו או אחרת.
כך, לעתים, בעת קריאת כתבה או בלוג למעשה תקראו את דעתו או עמדתו של הכותב ואת הפרשנות שלו לממצאים וזה מאד חשוב אבל גם קצת מגביל. מצד אחד, הדבר אמור לפשט את הקריאה ולהנגיש ידע לכל ומצד שני, אותה פשטנות עשויה שלא להציג את התמונה המלאה.
מצד אחר, לבטח תקראו ברשת כי גם מאמרים אקדמיים אינם "חפים מפשע" וקיימים פרסומים בגנות ממצאים כאלו ואחרים, בעיקר מתחום הפסיכולוגיה. כך, מחקר מטלטל בכתב עת יוקרתי, חשף בשנת 2015 כי רוב המחקרים בפסיכולוגיה אינם מהימנים.
אז מה ההבדל בכל זאת?
ההבדל הוא שהממצאים מאותו מחקר שפורסם בגנות מחקרים בפסיכולוגיה (ומחקרים נוספים שעוד פורסמו קודם לכן ומעניין איך הם פחות קיימים בתודעת הקהל והרשת) ממשיכים להעסיק את החוקרים באקדמיה שכבר חשבו וממשיכים לחשוב על שיטות ודרכים להפוך את התחום למדעי יותר.
פרט לכך, קיימים דיונים בשדה המחקרי בממצאי מחקרים, חדשות לבקרים, וזהו העולם האקדמי – עולם בו חוקר או קבוצת חוקרים מתכננים ניסוי כדי לבדוק השערה כאשר במעבדת מחקר אחרת עובדים על הוכחת השערה אחרת וסותרת באמצעות שיטת מחקר אחרת.
לכן, המסקנה הבלתי נמנעת היא כי ההבדל טמון ברמת הבקרה.
בעוד חוקרים באקדמיה חושפים עצמם תדיר לביקורת ומבקשים אותה הרי שפרסומים אחרים, שאינם בכתבי עת אקדמיים, נועדו שלא לשם קבלת ביקורת אלא לשם פרסום של ממצא זה או אחר שעדיף שיהיה נגיש וחד משמעי ככל הניתן כדי שלא לבלבל את הקורא.
בכל זאת? מסקנה?
"האמת לעולם אינה טהורה ואף -פעם לא פשוטה, החיים המודרניים היו משעממים להחריד, אילו הייתה כזו." כך כתב אוסקר ויילד.
אולי זה המקום לומר או לכתוב – הטילו ספק, שאלו שאלות, בדקו, התייעצו. לא בטוח שקיימת אמת אחת, בפסיכולוגיה כמו בתחומים אחרים, אבל בהחלט שווה ומעניין ללמוד ולחקור את החוויה האנושית, התודעה והנפש.
אז מה יש בבלוג?
מידע "מונגש" לכל, כלומר – רעיונות או ממצאים מעניינים עם מעט מאד שיפוטיות וביקורתיות.